Dzień Zdrowego Żywienia
- 26 lutego 2019, 21:02
Tak smakowicie i aromatycznie dawno nie było w naszej szkole, jak podczas dnia zdrowego żywienia, który odbył się 8 lutego. Uczniowie od klas zerowych do gimnazjalnych wzięli udział w wykładzie i zdrowym poczęstunku.
Głównym celem jaki sobie postawiliśmy było przekonanie uczniów do spożywania zdrowego śniadania i drugiego śniadania, bogatego w warzywa, owoce i orzechy aby ich organizm miał pozytywną energię do nauki i rozwoju. Chcieliśmy uświadomić dzieciom jakie zagrożenia niesie za sobą spożywanie nadmiernej ilości cukrów i tłuszczy, które bardzo często są ukryte w napojach oraz przekąskach spożywanych na drugie śniadanie. Pokazaliśmy jakich produktów powinni unikać oraz jak kontrolować skład żywności.
Uczniowie młodszych grup brali udział w konkursie smakosza, w którym trzeba było odgadnąć po smaku jaki owoc jedzą. Dało to mnóstwo emocji, a dla niektórych było okazją aby pierwszy raz spróbować mango, granatu, melona czy awokado.
Na zakończenie wszyscy mogli samodzielnie skomponować sobie zdrowe drugie śniadanie, do wyboru mieli: warzywa, owoce krajowe i egzotyczne, chleb razowy, twarożek ze szczypiorkiem, orzechy, suszone owoce, kiełki, sałaty i inne.
Dzień zdrowego żywienia przygotowała i prowadziła pani Karolina Skwierawska-Bruska wraz z uczniami klasy III C gimnazjum.