Kuchnia molekularna- warsztaty w przedszkolu w Dziemianach

15 lutego w naszym przedszkolu odbyły niezwykłe zajęcia, a to za sprawa wizyty pana z Akademii Małego Kuchcika, który przeprowadził z dziećmi zajęcia z kuchni molekularnej.

Dzieci brały udział w eksperymentach naukowych, które wyglądały jak prawdziwa magia. Uczestniczyły w doświadczeniach przy użyciu suchego lodu i ciekłego azotu, obserwowały tworzenie mgły, suchej piany i tańczących kropelek azotu oraz współuczestniczyły w balonowych eksperymentach. Największą atrakcją była możliwość skosztowania stworzonych przez pana niecodziennych przekąsek. Dzieci miały możliwość spróbować dymiących soczków z dodatkiem suchego lodu, które przypominały magiczne eliksiry, smoczych chrupek, które podczas jedzenia powodowały, że z ust i nosa wydobywał się gaz oraz przepysznych owocowych sorbetów, których przygotowanie zajęło kilka minut dzięki użyciu suchego lodu i ciekłego azotu.

Dziękujemy Akademii Małego Kuchcika za kolejną wizytę w naszym przedszkolu. Przeprowadzone warsztaty wywołały u dzieci zachwyt, a to czego na nich doświadczyły na długo zostanie w ich pamięci.

Tekst opracowała Katarzyna Słowik

Galeria zdjęć