Zdrowa środa

W minioną środę, 27 listopada, w naszej szkole kolejny raz dominowało zdrowe drugie śniadanie. Dziewczęta z klas 6A i 6B przygotowywały zdrowe kanapki oraz wafelki. W akcję włączyli się także uczniowie ze Szkolnego Koła Wolontariatu gdyż zebrane pieniążki przekazaliśmy na Szlachetną Paczkę.

Do nabycia były zdrowe bułki grahamki z Kaszubskiej Wypiekarni, przygotowane z serem, twarożkiem lub szynką przystrojone kilkoma rodzajami sałat, pomidorem, papryką, ogórkiem lub awokado. Można było też spróbować wafelków z masłem orzechowym (bez cukru), są to produkty najlepiej oceniane w systemie Nutri-Score czyli zieloną literką A.

System Nutri-Score jest nowatorskim systemem znakowania produktów spożywczych stworzonym przez francuski zespół ds. badań nad epidemiologią żywności. System opiera się na pięciokolorowym oznaczaniu żywności według liter od A do E, przy czym każda litera ma swój kolorystyczny odpowiednik. I tak, litera A – najwyższa ocena – jest zaznaczona na kolor ciemnozielony, natomiast żywność najniższej jakości jest oznaczona literą E z kolorem czerwonym. Produkty z literą A to produkty najwyższej jakości, których spożywanie wpływa pozytywnie na nasze zdrowie, podczas gdy produkty z literą E to produkty, których należy unikać, ponieważ mają negatywny wpływ na zdrowie. Warto zwrócić na to uwagę wybierając produkty spożywcze podczas zakupów.

Podczas tej akcji przypomnieliśmy również że śniadanie oraz drugie śniadanie to najważniejsze posiłki dnia, szczególnie dla dzieci. Każdy uczeń powinien przed wyjściem z domu zjeść śniadanie i spakować do plecaka dodatkowy posiłek – drugie śniadanie. Powinno być pożywne, a jednocześnie estetyczne i łatwe do zabrania na wynos.

Kolejna zdrowa środa odbędzie się w kwietniu ale pamiętamy o zdrowym stylu życia codziennie bo jesteśmy Szkołą Promującą Zdrowie.

Podczas sprzedaży kanapek zebraliśmy 248,18 zł które wolontariusze przekazali na cele Szlachetnej Paczki. Uczniowie ze Szkolnego Koła Wolontariatu 5 grudnia będą dalej zbierać pieniądze na Szlachetną Paczkę sprzedając gofry.

Opiekę podczas tej akcji sprawowała Pani dietetyk i koordynator projektu SzPZ Karolina Skwierawska-Bruska z pomocą Pani Magdaleny Kuklińskiej.

Galeria zdjęć