Zdrowa środa
- 20 listopada 2025, 15:14
W minioną środę, 19 listopada, w naszej szkole dominowało zdrowe drugie śniadanie. Uczniowie klas 8C i 7B przygotowywali zdrowe kanapki. Do wyboru były bułki kukurydziane z ziarnami, bułki grahamki lub kanapki z chleba razowego, z serem lub szynką przystrojone kilkoma rodzajami sałat, szpinakiem, pomidorem, papryką i ogórkiem. Można było też spróbować galaretek z owocami.
Dzięki tej akcji przypomnieliśmy że śniadanie oraz drugie śniadanie to najważniejsze posiłki dnia, szczególnie dla dzieci. Każdy uczeń powinien przed wyjściem z domu zjeść śniadanie i spakować do plecaka dodatkowy posiłek – drugie śniadanie. Powinno być pożywne, a jednocześnie estetyczne i łatwe do zabrania na wynos.
Posiłek ten powinien zostać zjedzony maksymalnie po upływie 4 godzin od pierwszego śniadania. Będzie to cenna i potrzebna dawka energii i składników odżywczych po intensywnej pracy umysłowej oraz wysokiej aktywności fizycznej, która przywróci dziecku siły i poprawi sprawność intelektualną. Pamiętajmy, że nawet najobfitsze śniadanie spożyte w domu nie zaspokoi zapotrzebowania ucznia na podstawowe składniki odżywcze przez cały czas spędzony przez niego w szkole.
Tymczasem pojawiający się głód może powodować zmniejszenie koncentracji, osłabienie aktywności umysłowej, spadek aktywności fizycznej czy rozdrażnienie. Przez to uczeń może częściej sięgać po słodycze i spożywać tzw. puste kalorie bez substancji odżywczych. Efektem tego będzie dostarczanie organizmowi nadmiernej ilości kalorii, cukru i tłuszczu, które sprzyjają nadwadze i otyłości.
Aby zaspokoić potrzeby młodego organizmu, drugie śniadanie powinno zawierać:
- pełnoziarniste produkty zbożowe, np. chleb żytni, orkiszowy, graham, makarony razowe, ryż brązowy, różnego rodzaju kasze (jaglana, kuskus razowy, pęczak itp.), płatki owsiane, jęczmienne, żytnie,
- warzywa i/lub owoce – świeże, sezonowe lub suszone niedosładzane i niesiarkowane,
- produkty białkowe – np. ser twarogowy półtłusty, serek twarogowy ziarnisty, jogurt naturalny 2% tłuszczu, jajka, nasiona roślin strączkowych (soczewicę, ciecierzycę, fasolę, groch itp.), opcjonalnie: chude mięsa pieczone/duszone,
- dobre tłuszcze – np. olej rzepakowy, awokado, nasiona słonecznika, dyni, sezamu, orzechy, migdały, masło min. 82% tłuszczu mlecznego w ograniczonej ilości.
Szczegółowe informacje o zdrowym odżywianiu można było przeczytać na gazetce przy stoisku. Pamiętamy o zdrowym stylu życia codziennie bo jesteśmy Szkołą Promującą Zdrowie. Opiekę podczas tej akcji sprawowała Pani dietetyk i koordynator projektu SzPZ Karolina Skwierawska-Bruska.
Podczas sprzedaży kanapek i galaretek zebraliśmy 270 złotych, które przeznaczamy na Szkolne Koło Wolontariatu i pomoc w zbiórce dla Szlachetnej Paczki.









