Zajęcia kulinarne pt. „Pysznie, zdrowo i owocowo”

Kształtowanie postaw prozdrowotnych jest procesem długotrwałym i zaczyna się już od najmłodszych lat. Dlatego mając na uwadze zdrowie naszych wychowanków nie zapominamy o organizowaniu sytuacji edukacyjnych, które promują zdrowie. Dzieci z grupy „0”A doskonale wiedzą, iż aby być zdrowym należy się prawidłowo odżywiać. Każde dziecko rozumie potrzebę spożywania dużych ilości owoców oraz warzyw. Dlatego podczas styczniowych zajęć kulinarnych dzieci pod okiem swoich pań przygotowały pyszny, zdrowy, owocowy sok. Jednak zanim przystąpiliśmy do pracy, dzieci zapoznały się z urządzeniem do robienia soku – sokowirówką , jego działaniem i utrwaliły sobie zasady bezpieczeństwa. Następnie dzieci wybierały ulubione owoce i samodzielnie wyciskały sok. Po skończonej pracy dzieci delektowały się jego smakiem. Wszystkim bardzo smakował, ponieważ wykonany był przez dzieci, bez dodatku cukru i konserwantów.

Galeria zdjęć