Zdrowa środa

W minioną środę, 17 kwietnia, w naszej szkole dominowało zdrowe drugie śniadanie. Uczniowie klas 7A i 7B przygotowywali zdrowe kanapki oraz tosty. Do wyboru były bułki kukurydziane z ziarnami lub kanapki z chleba razowego, z serem, twarożkiem lub szynką przystrojone kilkoma rodzajami sałat, pomidorem, papryką, ogórkiem, oliwkami, kiełkami jarmużu lub rzodkiewką. Można było też spróbować tosty z chleba pełnoziarnistego z masłem orzechowym (bez cukru) i bananem.

Dzięki tej akcji przypomnieliśmy że śniadanie oraz drugie śniadanie to najważniejsze posiłki dnia, szczególnie dla dzieci. Każdy uczeń powinien przed wyjściem z domu zjeść śniadanie i spakować do plecaka dodatkowy posiłek – drugie śniadanie. Powinno być pożywne, a jednocześnie estetyczne i łatwe do zabrania na wynos.

Posiłek ten powinien zostać zjedzony maksymalnie po upływie 4 godzin od pierwszego śniadania. Będzie to cenna i potrzebna dawka energii i składników odżywczych po intensywnej pracy umysłowej oraz wysokiej aktywności fizycznej, która przywróci dziecku siły i poprawi sprawność intelektualną. Pamiętajmy, że nawet najobfitsze śniadanie spożyte w domu nie zaspokoi zapotrzebowania ucznia na podstawowe składniki odżywcze przez cały czas spędzony przez niego w szkole.

Tymczasem pojawiający się głód może powodować zmniejszenie koncentracji, osłabienie aktywności umysłowej, spadek aktywności fizycznej czy rozdrażnienie. Przez to uczeń może częściej sięgać po słodycze i spożywać tzw. puste kalorie bez substancji odżywczych. Efektem tego będzie dostarczanie organizmowi nadmiernej ilości kalorii, cukru i tłuszczu, które sprzyjają nadwadze i otyłości.

Aby zaspokoić potrzeby młodego organizmu, drugie śniadanie powinno zawierać:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe, np. chleb żytni, orkiszowy, graham, makarony razowe, ryż brązowy, różnego rodzaju kasze (jaglana, kuskus razowy, pęczak itp.), płatki owsiane, jęczmienne, żytnie,
  • warzywa i/lub owoce – świeże, sezonowe lub suszone niedosładzane i niesiarkowane,
  • produkty białkowe – np. ser twarogowy półtłusty, serek twarogowy ziarnisty, jogurt naturalny 2% tłuszczu, jajka, nasiona roślin strączkowych (soczewicę, ciecierzycę, fasolę, groch itp.), opcjonalnie: chude mięsa pieczone/duszone,
  • dobre tłuszcze – np. olej rzepakowy, awokado, nasiona słonecznika, dyni, sezamu, orzechy, migdały, masło min. 82% tłuszczu mlecznego w ograniczonej ilości.

Kolejna zdrowa środa odbędzie się za miesiąc ale pamiętamy o zdrowym stylu życia codziennie bo jesteśmy Szkołą Promującą Zdrowie. Opiekę podczas tej akcji sprawowała Pani dietetyk i koordynator projektu SzPZ Karolina Skwierawska-Bruska z pomocą Pani Magdaleny Kuklińskiej.

Galeria zdjęć