10 lutego we wszystkich naszych salach naszego przedszkola rozległ się zapach jak w prawdziwej włoskiej restauracji, a to za sprawą Dnia Pizzy, święta, które od 2018 roku obchodzone jest na całym świecie jako wspomnienia świętego Antoniego Abate, patrona tego przysmaku.
Podczas zajęć przedszkolaki i miały okazję dowiedzieć się, jak powstaje ten kultowy, wywodzący się ze słonecznej Italii placek oraz jakich składników potrzeba i jak wygląda proces jego przygotowania. Maluchy wykonywały prace plastyczne związane z tym daniem oraz bawiły się przy akompaniamencie przebojów muzyki włoskiej. Najważniejszym punktem tego dnia, było przygotowanie przez dzieci własnej pizzy, z ulubionymi składnikami, co było nie tylko okazją do stworzenia dania, komponowania i próby nowych smaków, ale także przypomnieniem zasad higieny podczas przyrządzania i spożywania posiłków.
Był to nie tylko radosny, ale też pyszny dzień w naszym przedszkolu.